Het Sanskriet (of: Sanskrit) is een prachtige taal. Er kunnen talloze redenen zijn waarom je Sanskriet zou gaan studeren. Ik noem er een paar:

Vrijwel alle belangrijke Sanskrietteksten zijn wel vertaald, zo niet in het Nederlands, dan toch wel in het Engels. Toch zul je ook in de vertalingen nog veel Sanskrietwoorden aantreffen. Denk maar aan woorden als atman, brahman, buddha, buddhiyoga, vata, pitta, kapha, agni, srotas etc. Die woorden zijn vaak gehandhaafd:

Het is daarom van belang enig inzicht te hebben in deze taal en een zekere woordenschat op te bouwen. Je zult daardoor in staat zijn de woorden die je hoort of leest te herkennen, relaties te leggen met andere woorden en de soms lastige samengestelde woorden te doorzien in hun delen. Dat maakt dat je ze ook gemakkelijker kunt onthouden en gebruiken.

Docente
Maaike heeft jarenlang lesgegeven aan de Vrije Universiteit waar ze o.m. historische taalkunde doceerde. Tijdens haar studie Ayurveda heeft ze zich het Sanskriet eigen gemaakt. In de Verenigde Staten heeft ze Sanskrietlessen gevolgd bij Prof. Dr. Sharma van de universiteit van Delhi; in Heidelberg heeft ze Spoken Sanskrit gedaan bij Dr. Sadananda Das; en in Nepal heeft ze o.l.v. Mattia Salvini Boeddhistische Sanskriet-teksten bestudeerd.

Maaike geeft momenteel Sanskrietles op de Academy of Ayurvedic Studies in Amsterdam en geeft daarnaast ook thuis cursussen (Bergen N.H.).

Praktische informatie over de Lessen
Maaike geeft thuis privélessen Sanskriet. De kosten daarvoor zijn 25 euro per lesuur. Als je na enkele lessen enige vertrouwdheid met de taal hebt verkregen, kun je meedoen aan een leesgroep die eens in de twee weken weken (op zaterdagmorgen) bij elkaar komt. In deze bijeenkomsten zijn inmiddels diverse teksten gelezen en besproken. Zo zijn de afgelopen jaren aan bod gekomen: de Yoga-sutra's van Patañjali, de Bhagavadgita, de Rigveda, de Ramayana en het verhaal van Nala en Damayanti uit de Mahabharata. Momenteel zijn de fabels uit de Hitopadesha het onderwerp.

Voor meer informatie of om je in te schrijven, vul het onderstaande formulier in:

Sanskriet lessen in Bergen (NH)

Ik heb belangstelling voor een cursus Sanskriet.

Naam:
Email adres of Tel.nr:
Opmerkingen:


Studie materiaal
Maaike heeft een aantal boeken geschreven over Sanskriet. In 2006 verscheen van haar hand de eerste Nederlandse Sanskriet Grammatica (Maaike Mulder, Sanskriet Grammatica, Amsterdam, Olive Press. In 2008 is de 2e druk van het boek verschenen. ISBN: 9789077787199).

Bij deze grammatica is inmiddels een Oefenboek verschenen, dat sommige onderwerpen wat uitvoeriger behandelt en dat daarnaast veel oefeningen geeft met ook de uitwerking van die oefeningen. Het boek telt 120 blz., is ingebonden in een ringbandje en kost 15 euro (+ ev. 3 euro verzendkosten).

Inmiddels is er ook nog een brochure met Aanvullend materiaal verschenen, speciaal bedoeld voor mensen die geinteresseerd zijn in de Ayurveda. De bundel bevat: mantra's, beroemde gezegdes, begroetingen, dagen v.d. week, tijd en familieleden; de acht ayurvedische disciplines, namen van lichaamsdelen, bespreking van de smaak, van de bereiding van kruiden etc. De bundel telt 76 blz. en kost 10 euro (+ eventuele verzendkosten).

Verder zijn er ook een groot aantal werkboeken verschenen voor zelfstudie (serie Studiecahiers: Leer zelf Sanskriet). In het eerste werkboek wordt het werken met het woordenboek en de grammatica spelenderwijs geoefend aan de hand van vragen en opdrachten bij de teksten.
In de volgende werkboeken hebben de teksten geen vragen meer, maar worden ze per vers van taalkundig en filologisch commentaar voorzien. De prijs per werkboek is afhankelijk van het aantal bladzijden (op te vragen via een mailtje). De serie ziet er als volgt uit:

  1. 20 Yogasutra's van Patañjali - verschenen 2006.
  2. Mantra's en hymnen - verschenen 2007.
  3. Bhagavadgita, hfdst. 10 - verschenen 2008.
  4. Nala en Damayanti, hoofdstukken 1-5 - verschenen 2009.
  5. Ramayana, boek I, hoofdstuk 1 - verschenen 2008.
  6. Hymnen uit de RigVeda - verschenen 2008.
  7. Ramayana, boek I, hoofdstuk 2 - verschenen 2008.
  8. Knoflooktractaat - ingepland voor 2010.
  9. Teksten uit de ayurveda - ingepland voor 2010.
  10. Hartsoetra - verschenen 2009.
Tot slot is ook nog verkrijgbaar: Rigveda, Atharvaveda en Ayurveda, een bundel met circa 50 hymnen uit de Veda's en enkele passages uit vijf medische handboeken. Na de Sanskrietttekst wordt steeds een Nederlandse vertaling gegeven. Deze bundel is samengesteld als bijlage bij een lessenserie "De Vedische wortels van de Ayurveda" en bevat daarom verder geen commentaar. De omvang is 133 blz. en de kosten zijn 17 euro (+ ev. 3 euro verzendkosten).

Sanskriet Vertalingen (Sanskrit translations)
Maaike doet ook Sanskriet vertalingen. Als u een vertaling wilt laten doen, zet die dan als opdracht op de Babelbee.com en kies "maaike" als vertaler. U kunt hier klikken om direct een verzoek voor een vertaling te plaatsen.
Let wel, ik doe geen vertalingen voor tatoeages (om verschillende redenen) en het minimum voor een vertaling is $10 (vanwege de administratie die er bij komt kijken). Voor hele korte vertalingen van één of twee woorden kunt u bij Babelbee een Mini aanvragen - dat is gratis.

Als je een transliteratie wilt hebben, dwz een Nederlands of Engels woord (of een naam) geschreven in het Devanagari schrift (zonder enige betekenis uiteraard) ga dan naar deze "Write Your Name" pagina.Nieuwsgierig? Kan niet wachten om Sanskriet te leren? Neem hier een voorproefje.

Wil je je kennis van Sanskriet eens testen? Doe dan deze mini-quiz.